Brzi kroasani

Moje prvo iskustvo sa kiflicama je bilo katastrofalno, mogli smo zube slomiti sa njima. Sada je to pecivo koje obožavam da mesim.

Ovi brzi kroasani su divni – mekani i preukusni. Recept je preuzet sa bloga Kuhinja zaposlene žene, kopiram vam ga ovde.

110089411020560062571008

Brzi kroasani (16 komada)

1 čaša (od jogurta) mleka

½ svežeg kvasca

2 kašičice šećera

1 kašičica soli

1 starinska šoljica ulja (0,1l)

2 jajeta + 1 za premazivanje

½ kg brašna

½ smrznutog margarina (125g)

Udrobiti kvasac u mlako mleko, dodati šećer i kašičicu brašna i ostaviti da deluje dok se pripreme ostali sastojci. U brašno umešati kvasac, so, ulje i jaja. Umesiti električnim mikserom – nastavci za mešenje testa.

Testo podeliti na 8 jufkica. Svaku istanjiti na veličinu malog tanjira (ja to uradim dlanom). Na prvi disk testa narendati smrznuti margarin. Preko njega položiti drugi disk, pa opet  narendati margarin, i tako uraditi sa svakim diskom – na poslednji disk ne stavljati ništa. Pritisnuti diskove blago odozgo da se sjedine.

110164821020560581468058110076241020560581460058

Razvući testo u krug prečnika 50-60cm. Iseći na 16 trouglova, formirati kroasane. Složite ih u pleh prekriven papirom za pečenje. Ostaviti da odmore 15-20 minuta. Premazati ih jajetom i posuti susamom ili kimom, a ako su slatke – kristal šećerom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni 20 minuta.

PS. Ja moje kroasane obično punim kečapom, origanom i šunkom ili pravim slatku verziju sa marmeladom od šipurka ili kremom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s