Doboš torta

Prvi put sam pravila ovu divnu tortu, inače omiljenu mog muža, ovog Uskrsa. Toliko je bila dobra da su me naterali opet da je pravim samo 10 dana kasnije. Iskreno, jako dugo sam izbegavala da je pravim jer sam mislila da je jako komplikovana a ustvari samo treba vremena i strpljenja. Da dodam da meni karamel nije uspeo jer vremena sa malim detetom nikada nema dovoljno ali to nije umanjilo fenomenalan ukus ove torte.

imag2815

imag2779imag2784

Recept je preuzet sa bloga Kuhinja zaposlene žene te ću ga kopirati u celini.

Čokoladni krem

6 jaja
300 g šećera
150 g čokolade za kuvanje
380 g putera, na sobnoj temperaturi

Kore
8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna

Karamel
200g šećera
2 kašike putera

2 kašike soka od limuna
Umutiti jaja penasto sa šećerom. Ovu smesu kuvati na pari dok se ne zgusne. Dodati čokoladu, dobro promešati i kuvati još oko 2-3 minuta. Skloniti sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Dodati puter pa umutiti mikserom. Ostavite u frižideru dok pripremate kore.Umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati šećer; i dalje mutiti dok se ne sjedini. Zatim umešati žumance jedno po jedno, i na kraju brašno. Umutiti mikserom na najmanjoj brzini, da se dobije kompaktna smesa.
Zagrejati rernu na 200°C. Od papira za pečenje isecite 10 krugova prečnika 25 cm. Za svaku koru je potrebno da kalup za tortu prečnika 25 cm obložite papirom i sipate srednju kutlaču umućene smese. Koru peći 5-6 minuta. Kore ređati jednu na drugu ne skidajući papir za pečernje, prekrivajući ih krpom. Poslednju koru isecite na 16 jednakih delova i delove poslažite na veliki pleh od rerne tako da su razdvojeni jedan od drugog; ili premažite koru karamelom, pa je isecite oštrim nožem namazanim puterom.
Karamelizujte šećer na jakoj vatri. Kada počne da tamni, sklonite ga i umešajte puter i sok od limuna. Izmešajte dobro, vratite na vatru i kuvajte dok se skroz ne otopi. Prelijte preko onih 16 isečenih delova ili preko cele kore, pre sečenja.
Ređati naizmenično koru i fil dok se ne potroše sastojci. Ostaviti malo fila sa strane. Namazati celu tortu i odozgo. Istisnuti špricoem manje količine krema po površini torte na ivici, u pravilinim razmacima. Na te gomilice nasloniti karamel-trouglove.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s