Mekike

Mrzim jutra kada nemam ideju sta za doručak. Onda moj muž počne sa kuknjavom kako odavno nije jeo mekike i sat vremena kasnije eto ih na stolu, pored tegle domaće marmelade od šipurka 🙂

IMG_6221

SASTOJCI:

  • 500gr brašna
  • 250 ml tople vode
  • pola kocke svežeg kvasca
  • pola kašičice soli
  • malo šećera
  • ulje za prženje

POSTUPAK PRIPREME:

Kvasac izmrviti u toplu vodu, dodati malo šećera, promešati i ostaviti 10-ak minuta da naraste. Brašno i so promešati, dodati nadošao kvasac i zamesiti testo. Vanglu sa zamešenim testom pokrijte krpom i ostavite da naraste, naraslo testo premesite na pobrašnjenoj podlozi, razvucite oklagijom na debljinu prsta. Seći željene oblike, malo prstima razvući i pržiti u zagrejanom ulju dok ne porumeni sa obe strane.

Od ove mere izađe 16 komada, ja obično pravim samo za muža i njemu je pola mere dovoljno.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s